Verebus
  • Nederlands
  • Engels

Back to the basics

15-09-2017

Een aantal maanden geleden ben ik weer begonnen met werken. Ik was er even 4 maanden uit en ben inmiddels een prachtig zoontje rijker. Toch was het heerlijk om weer op kantoor te zijn. Natuurlijk was het leuk om collega's weer te zien en om het huis weer uit te zijn, maar wat ik het fijnste vond, was dat ik weer aan het werk kon.

Ik mocht weer nadenken over documentatie en mocht ook weer de techniek in duiken. Zo organiseerde ik in mijn eerste week al een interessante workshop bij een bedrijf voor richtlijnen voor content in een kennisdatabase en mocht ik op bezoek bij een oude bekende om één van mijn eigen handleidingen te updaten.

Door al deze uitdagingen bij mijn terugkomst ben ik me gaan beseffen hoe leuk mijn werk is. Ik spreek dagelijks mensen met evenveel passie als ik voor technische communicatie, terwijl deze mensen met mij hun andere inzichten en ideeën delen. Tegelijkertijd kom ik bij verschillende bedrijven die ieder een andere uitdaging hebben zoals beter schrijven, automatiseren of efficiënter werken.

Zo ontstond ook het idee om een "terugkomdag" (of workshop) te organiseren voor alle cursisten van de opleiding technisch auteur en de cursus technisch Engels. Het lijkt me zo gaaf om van elkaar te leren, ervaringen uit te wisselen of samen trends te analyseren.

Naast het schrijven van technische documentatie, kreeg ik er dus een zelfverzonnen uitdaging bij. Gelukkig kan ik er een hoop van mijn vaardigheden als technisch auteur bij gebruiken. Ik moet namelijk ook nadenken over het doel en de doelgroep, nadenken over effectieve communicatie en een logische structuur en zinnige onderwerpen bedenken.

Dat laatste is onze eerste en grootste uitdaging. Om te bepalen welke onderwerpen aan bod komen, gaan we voor de meest voor de hand liggende oplossing. We gaan onze doelgroep gewoon vragen wat ze willen weten. Als het even kan doe ik dat bij het schrijven van een handleiding ook namelijk.

We willen dit jaar nog deze workshops organiseren, maar we zijn nog volop bezig. Daarom zeg ik voor nu: wordt vervolgd......

Els Wagenaar

  • Deel dit artikel: