Verebus
  • Nederlands
  • Engels

Implementatie van een CCMS bij ProRail

  • Marktsegment: Overige
  • Diensten: Technische Informatie
  • Opdrachtgever: ProRail
  • Periode: 2016-2017

In dit pilotproject heeft Verebus 140 Word documenten van ProRail overgezet naar een Component Content Management Systeem.

CCMS

CCMS staat voor Component Content Management System. Dat is een software systeem waarin tekstfragmenten (Components of Topics) worden beheerd. Met die topics stel je documenten samen. Als je een document samenstelt, wordt de vormgeving niet bepaald door de topics, maar door de regels die gelden bij het genereren van de output. Daardoor kan je onbeperkt topics combineren, waarbij de output (in dit geval een PDF) altijd dezelfde vormgeving zal hebben.

Bedrijfsvoorschriften

Om het eigen werk en dat van ingenieursbureaus en (onder)aannemers in goede banen te leiden heeft ProRail een aantal bedrijfsvoorschriften geformuleerd. Bij elkaar zijn dat honderden, zo niet duizenden, documenten in allerlei soorten en maten. Die documenten bevatten eisen, waaraan processen en producten moeten voldoen. Je vindt ze in de Rail Infra Catalogus.

Beheer van de documenten en eisen

De wereld en de techniek veranderen. En daarmee de eisen. Het beheer van zoveel eisen in zoveel documenten zou een goede kandidaat zijn als dertiende werk voor Herakles: een onmogelijke taak. Daarom is de volgende opzet bedacht: in het CCMS (IDS) worden de teksten en plaatjes beheerd. Eisen worden beheerd in de eisendatabase (Relatics).

Het proces

Documenten worden ingelezen in IDS. Vervolgens worden de eisen vanuit de tekst overgeheveld naar Relatics en daar beheerd. Waar een eis stond staat dan in de tekst alleen nog het nummer van de eis in Relatics. Wanneer een nieuwe versie van een bedrijfsvoorschrift nodig is haalt IDS de eisen op uit Relatics, zet die op de goede plaats in de topics en genereert daarmee een nieuw voorschrift.

Rol van Verebus

Verebus kende de problematiek van ProRail en heeft het initiatief genomen voor een opzet met een CCMS. Verebus deed de projectleiding. Eluxis, een vaste partner van Verebus, verzorgde de CCMS techniek .
De creativiteit waarmee veel schrijvers gebruik maken van functies van Word is werkelijk adembenemend. Daarom hebben we in eerste instantie een 'proof of concept' uitgevoerd om vast te stellen of het importeren van Word documenten in IDS een haalbare kaart was.
Daarna hebben we in een pilotproject 140 documenten ingelezen in IDS en is er een koppeling met Relatics gerealiseerd.

In bedrijf

ProRail heeft het systeem inmiddels met een 'champagnemoment' in gebruik genomen.
Verebus verzorgt op aanvraag de import van nieuwe documenten in IDS.

  • Deel dit artikel: