Verebus
  • Nederlands
  • Engels

Verebus nog steeds in de onderzeeboten

31-08-2019

In 2025 bereiken de onderzeeboten van de Walrusklasse het einde van hun levensduur. De Nederlandse Defensie is daarom begonnen met de aanschaf van de nieuwe Walrusklasse. Op dit moment zijn meerdere bedrijven in de race voor deze aanbesteding. Met de aanschaf van deze onderzeeboten zet Nederland een rijke traditie voort van onderzeese avonturen.

Hoe het begon

 

Verebus Engineering heeft sinds haar oprichting ook een rol gespeeld in de Onderzeeboten. De eerste opdrachten van Verebus bestaan uit het maken van revisietekeningen voor de onderzeeboten Hr. MS. "Zwaardvis" en Hr. MS. "Dolfijn". Naast tekeningen werd Verebus ook gevraagd om de "Handboeken voor elektromonteurs" op te stellen.

De tekenkamer van Verebus blijft decenialang "hofleverancier" van de Nederlandse Marine werken, zoals het maken van werktekeningen voor de derde serie van vier S-fregatten in 1977.

Integrated Logistics Support

Verebus is in al die jaren met de tijd meegegaan. Zo zijn de tekenkamers geleidelijk vervangen door computers met hun tekenprogramma's, terwijl de kennis en expertise van de "Verebussers" bleef groeien. Deze expertise breidde zich uit naar het maken van technische documentatie en handleidingen. Op de Verebus vestiging in Willemsoord in Den Helder wordt door een team ervaringsdeskundigen gewerkt aan onder andere de M-Fregatten en de patrouilleschepen. Dit team werkt aan het optimaliseren van het Integrated Logistics Support (ILS). Dit doen zij door het verbeteren van de documentatie, waaronder de instructies voor onderhoudsactiviteiten.

Samenwerken

Verebus is onderdeel van het Dutch Underwater Knowledge Centre (DUKC). Dit samenwerkingsplatform van Nederlandse bedrijven wil de nieuwe Walrusklasse op eigen bodem ontwikkelen. De nieuwste Walrusklasse zal volgens de nieuwste ILS standaarden worden ontwikkeld. Verebus heeft de afgelopen jaren kennis en ervaring opgedaan in deze standaarden voor de Koninklijke Marine en de Koninklijke Landmacht. Verebus gaat ook nu met haar tijd mee en heeft geïnvesteerd in gespecialiseerde S1000D software voor de ontwikkeling van de ILS documentatie, de huidige nieuwe standaarden van de Nederlandse Defensie.

  • Deel dit artikel: