Verebus
  • Nederlands
  • Engels

Nieuwe tooling voor S1000D documentatie

07-03-2019

Verebus heeft recentelijk van 4D Concepts de ADAM Software Suite aangeschaft voor het maken van documentatie volgens de S1000D specificatie. Deze specificatie is onderdeel van een set standaarden voor de ILS management methode. Met deze tool kunnen wij niet alleen zelf de steeds meer gevraagde S1000D documentatie maken, maar ook bedrijven ondersteunen die documentatie volgens deze specificaties moeten aanleveren en nog niet over de benodigde software beschikken.

Verebus medewerkers zijn getraind in het gebruik van de Software Suite. Bij S1000D documentatie projecten komen twee kennisgebieden van Verebus bij elkaar: technische informatie en ILS. Er waren voornamelijk technisch auteurs en ILS experts aanwezig. Daarnaast waren er ook een tooling expert en een project manager bij de training aanwezig om de mogelijkheden van ADAM te ontdekken.

ADAM Manager

ADAM bestaat uit twee omgevingen: de manager en de editor. In de manager worden de projecten beheerd, Data Modules (DM's) worden hierin aangemaakt en je kan de status van deze DM's zien. Naast de DM's is de manager ook de plek waar de illustratie met de bijbehorende Information Control Numbers (ICN) worden beheerd en kan de brondocumentatie worden nageslagen. Met de DM's kan uiteraard een IETM of IETP worden samengesteld en gepubliceerd. De IETM kan vervolgens als drukwerk, PDF of met een reader op een tablet of PC worden gelezen.

Wat opvalt tijdens de cursus is hoeveel overzicht de project manager heeft op een grote hoeveelheid data met behulp van deze tool. Het systeem genereert automatisch overzichten op een dashboard over onder anderen de voortgang en de status. Bovendien kan de document manager ook de DM's toekennen en vrijgeven aan een technisch auteur of bijvoorbeeld ter review aan een ILS specialist vrijgeven. Hiermee heb je grip op de data die wordt gecreëerd.

ADAM Author

De Editor is de omgeving waar de auteur zijn DM's in maakt en bewerkt. De auteur heeft zeer weinig tot geen XML kennis nodig . Er is namelijk Wysiwyg (What you see is what you get) opmaak te zien in de editor. Er staat duidelijk met labels aangegeven welk type informatie in een veld staat.

Tijdens de cursus hebben de cursisten de Editor aan de hand van een aantal praktijkoefeningen leren kennen. Wat opvalt is dat het schrijfproces versneld wordt door "drag and drop" en de handige widgets van de tool. Voor een technisch auteur geldt dat hij op dezelfde wijze de bron documentatie moet opzoeken en tekst moet schrijven. Verebus streeft in alle projecten naar strenge kwaliteitsstandaarden, ADAM kan hier ook bij ondersteunen.

Dankzij de slimme tool zijn er meer mogelijkheden voor hergebruik (Common Information Repository (CIR)) en slim omgaan met configuratiedocumentatie van een complex systeem. Zo kun je bijvoorbeeld waarschuwingen los opslaan en vervolgens "ophalen" wanneer ze van toepassing zijn. Dit zorgt voor een uniform eindresultaat. Uiteraard kunnen er ook illustraties met hotspots worden ingevoegd waar naar verwezen kan worden vanuit de tekst.

 

Verebus kan met de ADAM Software Suite nog effiiëter S1000D projecten uitvoeren. Onze technisch auteurs en ILS experts kunnen met ADAM effectiever samenwereken met onze onze klanten en werken aan kwalitatief hoogwaardige S1000D documentatie.

  • Deel dit artikel: