Verebus
  • Nederlands
  • Engels

Reliability Centred Maintenance

Een effectief gereedschap dat Verebus toepast, is de Reliability Centred Maintenance analyse (RCM-analyse). Het is een methodiek die stamt uit de luchtvaart en is ontwikkeld om de betrouwbaarheid van een asset te vergroten op het gebied van onderhoudsmanagement. Het doel van RCM is om bij het opzetten van onderhoudsplannen met name storingen te voorkomen van kritische systemen die gevolgschade met zich mee kunnen brengen.

Bij het toepassen van RCM is het belangrijk dat er een team van specialisten aanwezig is die voldoende kennis en kunde hebben van het te behandelen product/asset. Hierbij kunt u denken aan mensen die functioneren als operator, onderhoudsmonteur of ingenieur.

In zeven stappen begeleidt een RCM facilitator van Verebus u naar een betrouwbaarheidsstrategie die past bij het type product.
De stappen zijn als volgt opgebouwd:
1.    Functies
2.    Functionele storingen in kaart brengen
3.    Storingsvormen / oorzaken
4.    Storingseffecten
5.    Storingsgevolgen
6.    Taaktype selectie (zie onderstaande Maintenance Maturity overview)
7.    Nesten / samenvoegen van onderhoudstaken

Vanuit deze RCM-analyse inclusief een Failure Modes, Effect & Criticallity analysis (FMECA-analyse) volgt een strategisch onderhoudsplan waarin de verschillende typen onderhoud op elkaar zijn afgestemd.

 

  • Deel dit artikel: