Verebus
  • Nederlands
  • Engels

Tien jaar in de technische documentatie

18-12-2018

Begin deze maand mocht ik mijn 10-jarig werkjubileum vieren. In 2008 was ik net afgestudeerd als industrieel ontwerper. Ik had (en heb) een passie voor techniek en was blij dat ik een baan had gevonden waarin ik me mocht bezighouden met het vastleggen van de details van de techniek.

In mijn eerste college werd mij verteld dat je alleen industrieel ontwerper kan worden als je van mensen houdt. Je ontwikkelt namelijk producten om het leven van mensen aangenamer te maken. Bij Verebus leerde ik al gauw dat hetzelfde geldt voor technisch auteurs. Een handleiding of onderhoudsinstructie moet de lezer ondersteunen bij het veilig uitvoeren van zijn taak.

Kort na mijn eerste werkdag mocht ik de Opleiding Technisch Auteur volgen (inmiddels omgetoverd naar de Leergang Technisch Auteur). De enthousiaste trainer wist met levendige praktijkvoorbeelden het schrijfproces uit te leggen. Het belangrijkste aspect van een tekst is natuurlijk de lezer, en voor deze lezer moet een handleiding leesbaar, bruikbaar en overzichtelijk zijn. Dankzij de vele discussie en oefeningen kwam de stof nog meer tot leven.

Als ik terugkijk op de afgelopen 10 jaar bij Verebus, kan ik constateren dat ik ben blijven leren. Technische communicatie is een vak op zichzelf. De opleiding heeft mij de basis en het zelfvertrouwen gegeven om geheel zelfstandig voor verschillende klanten handleidingen te ontwikkelen.

Zo kreeg ik de kans om mijn passie voor techniek verder te ontdekken bij voertuigen van de Defensie, grote kranen op grote offshore installaties en complexe besturingssystemen van schepen. Als technisch auteur doe je veel meer dan alleen maar teksten schrijven. De illustraties moeten gemaakt worden, de informatie moet gevonden worden in de documentatie of bij de experts en de opdrachtgever moet meegenomen worden in het ontwikkelproces.

Mijn ervaringen en die van mijn collega's vormen de basis voor de leergang Technisch Auteur. Daarom vind ik het ook altijd leuk om zelf deze modules te mogen ontwikkelen, verbeteren en om voor de klas te staan.

In januari kun je je weer aanmelden voor module A en B, geef je hier op.

Els Wagenaar

Meer info:
De leergang Technisch Auteur

  • Deel dit artikel: